Svenskar - konflikträdda eller bara dumma som avstår från yttrandefrihet?

Alla vet väl att vi svenskar är mesiga vad gäller det mesta. Vi lever i landet lagom där begreppet lagom innebär att man inte ska sticka ut. Det har blivit som en norm i det svenska samhället. Vi har lyxen att ha yttrandefrihet, hur kommer det sig då att vi inte tar vara på den?

I hela mitt liv har jag stått på mig och fört fram mina åsikter samtidigt som jag sett andra avstå från sin yttrandefrihet. Det kan tisslas och tasslas på jobbet hit och dit, en tänker si och en tänker så, men i slutändan kommer det fram att man faktiskt delar åsikter. En åsikt som inte spelar någon roll om man inte kan stå för den. ”Men så säger man bara inte”. Vem bestämmer vad man får säga och inte? Yttrandefrihet, kära befolkning, är något vi bör ta vara på när vi har chansen.

När man känner sig underlägsen kan denna unika yttrandefrihet hamna i skymundan. För att ta ett konkret exempel kan vi förflytta oss till skolans fyra väggar. Läraren i fråga har precis klargjort vad som behöver göras och med vilka tillvägagångssätt. På rasten pågår en diskussion mellan eleverna där det visar sig att alla tycker att lärarens idé var dålig. Nu till den stora frågan. Vem framför att det är en dålig idé? Istället för att alla går till läraren och säger vad de tycker är det bara en som har mod att framföra sin åsikt och gör det. Konsekvensen av detta blir att läraren känner sig kritiserad av en specifik elev och utnyttjar därmed sin maktposition och visar att eleven i fråga inte har någon talan. Hade däremot alla sagt till läraren vad de tyckte skulle det kanske resulterat i en bra diskussion där man kunnat komma överens istället för att en person hängs ut och får stämpeln ”pessimist”.

Nu kanske ni tror att det bara gäller situationer mellan elever och lärare men det händer överallt, bland annat på arbetet. Har man till exempel rollen som lagledare bär man ett större ansvar än de andra. Rollen betyder däremot inte att någon annan inte har rätt att få tycka till om saker och ting. En dag bestämmer chefen att en förändring ska ske och ingen på jobbet gillar det. Vem får framföra det till chefen om inte lagledaren, som i sin tur rent ut sagt får ta skit ifrån sin chef trots att alla är eniga om att det är en dålig förändring. Orättvist? Nej, feghet skulle jag vilja kalla det, att folk varken står för sin åsikt eller utnyttjar sin yttrandefrihet.

I ett fotbollslag pågick samma tissel och tassel som överallt och det handlade om tränaren. Tränaren i fråga hade alltid sagt att om det var något skulle man komma direkt till tränaren och säga det istället för att gå bakom ryggen. Det var bara en som följde det rådet medan de andra i laget fortsatte snacka skit. När det bara var en spelare i laget som klev fram och sa vad hon tyckte och tänkte bröt helvetet loss och hon förblev alltid föraktad av sin tränare.

Det finns ett ordspråk som lyder ”Skjut inte budbäraren” och jag tror att de flesta kan lista ut vad det innebär. Inte förrän alla börjar utnyttja sin yttrandefrihet kommer sådana här situationer att upphöra. Det är att svälja sin stolthet när man inte vågar stå för vad man tycker. Vill du vara den som följer strömmen eller den som går mot strömmen och därmed kommer komma längst i livet? Valet är ditt, låt inte det också rinna ut i sanden likt yttrandefriheten.


Av: Marianne Ahlborg

Kommentarer
Postat av: Majkie

Riktigt bra skrivet om ett riktigt bra ämne!

Nu vet ju inte jag riktigt vad ditt projktarbete handlar om men ämnet yttrandefrihet är något som ligger mig varmt om hjärtat.

Precis som du säger så är de alltid bara en person som vågar stå för vad gruppen snackar om. Och denna person får skit. HAr vart med om så många gånger i skolan och även i arbetslivet. De är så de är hela tiden. Så trött på fegheten hos människor.

Alla ska få ha en åsikt och har rätten att yttra denna. Men även i politiken så fungerar det inte. Ta bara allt skitsnack om att bojkotta och stänga ute SD (SverigeDemokraterna). De har väll lika mycket rätt att yttra sina åsikter som alla andra? SD har sina åsikter och de vill yttra dem. Sossar tex har inga åsikter utan de yttrar de som de tror att folket vill höra. Och de har ju gått bra för dem över 100 år.. för DEM ja. Men hur gick de med sverige?

Sorry marre drog iväg lite där :P haha Men bra skrivet iaf :D

2009-10-13 @ 19:20:10
URL: http://susshi.blogg.se/
Postat av: hanna heste den beste

Jag håller med dig helt i detta Marre, vi som brukar tycka olika i mycket tycker nu exakt samma. Kan bero på att jag brukar vara den som får säga till läraren för att ingen annan gör det ;) Jan kommer väl hata mig men skit samma! Länge leve yttrandefriheten!

2009-10-13 @ 19:33:43
Postat av: Walentin

Ja, det är väl ingen hemlighet att svenskar är konflikträdda direkt.. Jag står iaf för vad jag tycker och det är ju härligt att du gör det också :) men jag tycker ändå att man ska välja sina "fighter".

2009-10-13 @ 19:39:46
URL: http://walentin.blogg.se/
Postat av: storebror

Jävligt sant! hur många ggr har man inte upplevt att folk tycker en sak när man pratar me dem, men när de gäller så vågar de inte säga nått... undra hur deras liv ser ut efter ett tag när de låter andra styra dem som dockor

2009-10-13 @ 19:47:50
Postat av: Andréa

Vilket bra inlägg :)

2009-10-13 @ 19:48:18
URL: http://makeupartisten.blogg.se/
Postat av: Malin

Jag håller absolut med dig om att man ska våga stå upp för sina åsikter. Och ja det är inte ovanligt att en person får agera budbärare när det gäller dåliga nyheter som t.ex. kritik till en lärare. Typiskt svenskt kan man nog säga. Skulle vara härligt om alla ville slå ett slag mot Jante-lagen och stå upp mer för sina åsikter, Sverige skulle bli lite färgrikare på det viset =)

2009-10-13 @ 19:52:21
URL: http://svantesvante.blogspot.com
Postat av: FRIDA HJÄRTA KEVIN

Bra skrivet! :)

2009-10-13 @ 20:15:53
URL: http://fridasjoblom.blogg.se/
Postat av: E m m a

Fint skrivit (:



Hittar du på idag?

2009-10-13 @ 20:40:47
URL: http://novembersystrar.blogg.se/
Postat av: JENNY

Keep going !

2009-10-13 @ 22:34:15
URL: http://gucciime.blogg.se/
Postat av: Simone

Håller helt och hållet med dig, du skriver kanonbra alltså - mvg+ här :D

2009-10-13 @ 23:21:24
URL: http://fattybom.blogg.se/
Postat av: CLAUDIA

Duktig du är marre!, kommer bli jättebra detta lycka till gumman!

2009-10-14 @ 11:44:09
URL: http://shitandstuff.blogg.se/
Postat av: JONNA

haha. älskar ditt inlägg, så sant.

men dumt & ha yttrandefrihet i ett land som styrs av jantelagen.

2009-10-14 @ 12:25:39
URL: http://joonnaak.blogg.se/
Postat av: m'

Bra skrivet hörre du! :)

2009-10-14 @ 14:46:56
URL: http://matildaarosqvist.blogg.se/
Postat av: Malin - Hockeyfruga

verkligen bra skrivet, saklig och bra exempel. Visst ska man utnjytta denna rättighet vi har.men jag är sån som privat iallafall att jag säger inte ALLT jag tänker..utan väljer mina fighter om man säger så men absolut är det många som inte alls vågar yttra sig och de är synd. Tummen upp ;D

2009-10-14 @ 17:28:44
URL: http://mysunshinestory.blogg.se/
Postat av: CARRO - ThinkPink ♡

Spännande med en blogg som projektarbete! :)

2009-10-16 @ 01:13:02
URL: http://thinkpinks.blogg.se/
Postat av: BELLA

gott ball blogg

2009-10-17 @ 23:14:22
URL: http://disabella.devote.se
Postat av: Linn

Bra skrivet. Hatar tissel o tassel, bara tröttsamt ;}

2009-10-20 @ 18:31:58
URL: http://linnlowes.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0